• konslide5
 • konslide1
 • sdlide12456-1235
 • sdlide12456-1234
 • konslide2
 • sdlide12456
 • sdlide12456-12357
 • konslide4

 

Цркве и манастири овог краја представљајузначајне споменике културе. Нема сачуване цркве изпериода пре Првог српског устанка. Старе цркве налазиле су се на местима данашњих црквина. У времеустанка и после 1815. године почињеобнављање старих и подизање нових богомоља.

Манастири Овчарско-кабларске клисуре

Verski objekti na početku
На падинама Овчара и Каблара између којих је Западна Морава усекла своје препознатљиве меандре смештено је десет манастира и два света места. Популаран назив ове манастирске групе је „ српска Света гора“. На левој страни Западне Мораве налазе се манастири: Благовештење , Илиње, Јовање, Никоље и Успење, док су на десној страни Ваведење, Вазнесење, Преображење, Св. Тројице и Сретење. Поред манастира у Обчарско- кабларској клисури налазе се и света места : црква Светог Саве и збег-црква Кађеница.

На територији општине Лучани налазе се манастири Св. Тројице, Сретење и Преображење и збег-црква Кађеница.

 

 

 

 

 

Манастир Свете Тројице

trojice         mantrojice12

Манастир Свете Тројице подигнут је на западнојстрани планине Овчар. Први писанипоменове богомоље, за који се зна, потиче из турског дефтера из 1572. године.Године 1844. подигнут је конак, који је сачуван.Не зна се тачно када је овај храм саграђен.Према предању зидали су га монаси манастира Сретења. Црква се убраја у остварења рашке градитељске школе. Од старих живописа остале су двефреске (Света Тројица и Богородица са дететом). Храмсе убраја међу најлепша градитељска остварењау западној Србији.

 

 Манастир Сретење

streytenje         mansret

Манастир Сретење је на падинама Овчара,удаљен четири километра од ОвчарБање. Нијепоуздано утврђено када је овај манастирграђен. Судећи по архитектонским карактеристикама,вероватно је из XVI века. На то указују очувани зидни иконостас, једини ове врсте у Овчарско-кабларским манастирима, достаје сличан иконостасу Беле цркве у Карану.

Унутрашњост храма живописали су 1844. године Живко Павловић из Пожаревца и Никола Јанковић из Охрида.Манастирски комплекс, осим цркве, чине и два конака.У манастирској ризници се налази портрет ужичког епископа Никифора Максимовића, вероватно радЈанка Михаиловића Молера, познатог иконописца из драгачевских Негришора, свештеникакоји је службовао у Тијању.

 

Манастир Преображење

preobra          manpreob

Налази се на првомкилометру од Овчар Бање према Чачку, сдесне стране Западне Мораве, непосредно изнад магистралног пута. Садашњи манастирје новијег датума. Стари манастир Преображење налазиосе на левој обали ЗападнеМораве, у подножју Каблара, недалеко од Манастира Никоље и потицао је из XIV или XV века. Пребачен је на садашње место због изградње пруге уског колосека1911. године. Манастир обавља важну икорисну мисију у Српској православнојцркви. У њему важе монашка правилакоја се поштују и на Светојгори.

 

Збег-црква Кађеница

kadjenica          kadje

Збег-црква је у пећиниКађеница, на деснојобалиЗападне Мораве,недалекоод бране захидроелектрануу ОвчарБањи. На светилиште указујевелики крст испред пећине. У времеПрвог српског устанка, 1813. године, плашећисе зулума, збег у пећини, био је уточиште за окостотину људи, махом женаи деце. Мањи број Туракауспео је да дође до пећине и да на њеном улазузапали гомилу сламе, тако да се сва нејач угушилаод дима и ватре. Уместо тамјаном, људи су окађени и уморени димом. Сећајући се настрадањетих људи, народ је ову пећину прозвао Кађеница.

 

Црква у Горачићима

goracici          crkvagor

Црква у Горачићима је најстарија у драгачевском крају иједина је под заштитом државе. Изграђена је у периодуод 1807. до 1810. године. Црква је посвећенарођењу Богородице (Мала Госпојина). Првобитни иконостас није сачуван. Нови иконстас урађен је 1903. године а иконе је радио Душан Обреновић, живописац из Крагујевца. Исте године на зидове цркве постављене су две спомен-плоче у спомен погинулима у Горачићкој буни. Црква се налази упрелепом природном окружењу, у непосреднојблизини Музеја Горачићке буне.

Црква у Гучи

guca          crkvaguca12

Црква Светог архангела Гаврила, налази се у самом центру варошице, у прелепо уређеној црквеној порти.Пренета је из засеока Корнет,где је била подигнута 1797. године. Нова црква грађена јеод 1828. до 1831. године. Њену изградњу помогао је кнез Милош Обреновић са 1000 гроша. У основи је једноброднаграђевина, са пространом полукружномапсидом.Стари иконостас , дело Петра Николајевића Молера чува се у црквеном дому. Црква спада међу најлепшебогомоље овог краја.

 

 Црква у Тијању

crkvsatijsne-1          crkvatijanje23

Посвећена је Светом Великомученику Прокопију.Саграђена је 1810. године, а њенктитор је биоЈосиф Миловановић. Налази се поредпута Тијање-Чачак, с леве стране Тијанскереке. Храм је једноброднаграђевина саполукружномапсидоми касније придодатимторњем-звоником назападној страни. Цркваје обновљена 1856. годинекада је делимичнопродужена и подигнут леп звоник.

 

 

 

 Црква у Лучанима

crkvalucani1              crkva2

Изградња цркве Светог Саве у Лучанима започета је осамдесетих година изнад пута у Ријеци, у селу Лучанима. Храм ни до данас није завршен. Црквена слава је  10. мај , када православни верници славе Спаљивање моштију Светог Саве.

 

 

 

 

 

 

Поред цркве у Гучи, Горачићима и Тијању којe су најзначајније, постоје и цркве у другим насељима у општини Лучани:

 • Црква посвећена Светом Ђорђу Великомученику и црква посвећена Светом Пантелејмону у Котражи
 • Црква у Ртима посвећена Светом Илији
 • Црква у Грабу посвећена Светом Петру, Павлу и Јовану
 • Црква у Вичи посвећена Светом пророку Илији
 • Црква у Каони посвећена Усекованију главе Светог Јована
 • Црква у Зеокама посвећена Светом Василију Чудотворцу и
 • Црква Светог архангела Гаврила и црква посвећена свим Светима у Доњем Дубцу.
Март 2017
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31